Różnica między Jaguarem a Lampartem

Kluczowa różnica: Jaguary są większe i bardziej masywne w porównaniu do lampartów. Lamparty są najmniejszymi kocimi członkami rodzaju Panthera. Jaguar ma większą i mniej rozet, a lamparty mają mniejsze i więcej rozet. Lamparty mają również małe czarne kropki w swoich rozetach. Jaguary występują w obu Amerykach, a lamparty występują w Afryce, Indiach, Sri Lance, Indochinach, Malezji, Indonezji i Chinach.

Na pierwszy rzut oka prawie zawsze trudno odróżnić jaguara i lamparta, ponieważ są one dość podobne pod względem wyglądu. Jednak te dwa majestatyczne stwory mają wyraźne różnice. Chociaż oboje należą do tego samego królestwa, rodziny i geniuszu; są to zupełnie różne gatunki. Różnią się pod względem stylu polowania, kształtu, rozmiaru itp.

Jaguary to duże koty należące do rodzaju Panthera i gatunków Panthera onca. Jest to trzecia co do wielkości kotów, po tygrysie i lwa i jedynym gatunku Panthera, który znajduje się w obu Amerykach. Można je znaleźć na południu Stanów Zjednoczonych, w Meksyku oraz w większości Ameryki Środkowej i Południowej. Według Online Etymology Dictionary słowo "jaguar" pojawia się w języku angielskim z jednego z języków Tupi-Guarani, przypuszczalnie amazońskiego języka handlowego Tupinambá, poprzez portugalski "jaguar". W związku z utratą siedlisk i polowań gatunki te kurczą się i są teraz oznaczone jako "Czerwona Zagrożona na Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Zasobów Naturalnych" (IUCN).

Jaguary są zwartymi i dobrze umięśnionymi zwierzętami. Są to duże, muskularne kotki i krótkie, mocne nogi. Są grube, mocne i krępe w budowie. Wynoszą one od 1, 2 do 1, 95 m (3, 9 do 6, 4 ft) długości od nosa do końca ogona. Ich ogony są najkrótszymi z dużych kotów o długości od 45 do 75 cm (18 do 30 cali). Rozmiary kotów są różne. Samice są o 10-20% krótsze niż samce. Ich wysokość wynosi 63 do 76 cm (25 do 30 cali). Jaguary mogą ważyć od 56 do 96 kg, z największym ważeniem do 160 kg. Jaguary są uważane za uderzające podobieństwo do lampartów ze względu na podobne miejsca w kształcie rozetki, ale w zależności od ich cech i zachowania są one bardziej związane z tygrysami. Rozety są większe i jaguary mają mniej na ciele. Każda rozeta ma również małe czarne plamki pośrodku. Jaguary mają również ciemne, stałe linie na ogonie. Krótka i krępa struktura jaguara sprawia, że ​​są bardziej biegli we wspinaczce, czołganiu się i pływaniu. Mają też drugą najsilniejszą szczękę, podążającą za hienami. Ich szczęka może przebić skorupę żółwia, a także roztrzaskać czaszki zwierząt. Gatunek jaguara znany jest również z tego, że mierzy się z morfizmem kolorów, w którym regularnie pojawiają się czarne (melanistyczne) jaguary. Albinosy lub białe jaguary również występują, ale są rzadkie.

Jaguary są drapieżnikami drapieżników drapieżnych i łownych. Podążajcie za ich mędrcami powoli, próbując znaleźć ślepy punkt, zanim ugryzą się w szyję ofiary i uduszą ją lub ugryzą w czaszkę i złamią ją. Jaguary mogą również zabić wiele słabych ofiar, uderzając łapą w czaszkę, zabijając ją natychmiast. Jaguary mają dwukrotnie większą wytrzymałość niż lwy i mogą ciągnąć do 360 kg (800 funtów) wagi. Gdy ich ofiara zostanie zabita, jaguary przeciągają ją do zacisznego miejsca, zanim ją zjedzą. Jaguars mate przez cały rok, podczas gdy rozmnażanie zwiększa się wraz z ilością dostępnej żywności. Same samice wychowują młode. Okres obciągania samicy trwa około 93-105 dni, a młode rodzą się w 2-4. Żywotność jaguara szacuje się na 12-15 lat na wolności i do 23 lat w niewoli.

Lamparty są najmniejszymi kocimi członkami rodzaju Panthera i należą do gatunku P. pardus. Oryginalnie, lamparty pochodziły ze wschodniej i południowej Azji i Afryki oraz z Syberii i Południowej Afryki. Jednak ze względu na polowanie i utratę siedlisk obecnie znajdują się one głównie w Afryce subsaharyjskiej, a niewielka liczba ludności jest dostępna na subkontynencie indyjskim, Sri Lance, Indochinach, Malezji, Indonezji i Chinach. Ze względu na ich malejące liczby, na Czerwonej liście IUCN oceniają jako Near Threatened.

Lamparty są drapieżnikami, które najbardziej polegają na zręczności i skryciu na polowaniu. Choć są najmniejszym z rodzaju Panthera, są w stanie polować na duże zwierzęta ze względu na potężne szczęki i duże czaszki. Lamparty są duże i muskularne, mają krótkie nogi, długie ciało i dużą czaszkę. Długość głowy i ciała może wynosić od 90 do 165 cm (35 i 65 cali), podczas gdy ogon osiąga długość od 60 do 110 cm (24 do 43 cali). Mają wysokość ramion od 45 do 80 cm (18 i 31 cali). Lamparty różnią się wielkością w zależności od zwierzęcia i płci zwierzęcia. Mężczyźni są ogólnie o 30% więksi w porównaniu do samic i mogą ważyć około 30 do 91 kg (66 do 200 funtów); podczas gdy kobiety ważą około 23 do 60 kg (51 do 130 funtów). Płaszcz i plamy lamparta również różnią się w zależności od regionu. Lamparty w Afryce Wschodniej mają małe okrągłe rozetki, a lamparty w południowej Afryce i Azji mają kwadratową rozetę. Kolor płaszcza również waha się od żółtego do kremowego i szarego w niektórych klimatach. Lamparty mają stałe czarne plamy na twarzy, kończynach i podbrzuszu. Melanizm występuje również w lampartach, które określa się jako czarne pantery.

Lamparty są również drapieżnikami łownymi i drapieżnymi i są oportunistycznymi myśliwymi. Polują na dużą różnorodność zwierząt. Podobnie jak jaguary, w milczeniu prześladują swoją zdobycz, próbując znaleźć ślepą plamę, zanim skaczą na swoją zdobycz i ugną w szyję, aby je unieruchomić. Lamparty są również znane z polowania na drzewa, zaskakując swoją ofiarą i rzucając się na nie z dużych wysokości. Lamparty są jedynymi naturalnymi drapieżnikami dorosłych szympansów i goryli. Lamparty często noszą polowanie na drzewa i inne wysokie miejsca, aby zapewnić im bezpieczeństwo, z dala od innych drapieżników. W nocy można polować na wiele lampartów. Pod oczami mają białe księżyce, które lepiej odbijają światło i pozwalają im widzieć w ciemności. Lamparty mogą kojarzyć się przez cały rok; jednak w niektórych miejscach łączą się głównie w styczniu i lutym. Ciąża trwa około 90-105 dni, a młode rodzą się w miocie 2-4. Żywotność lampartów szacuje się na 15-17 lat na wolności i do 23 lat w niewoli.

Jaguar

Lamparty

Królestwo

Animalia

Animalia

Gromada

Chordata

Chordata

Klasa

Mammalia

Mammalia

Zamówienie

Carnivora

Carnivora

Rodzina

Felidae

Felidae

Rodzaj

Panthera

Panthera

Gatunki

P. onca

P. pardus

Stan ochrony

Near Threatened

Near Threatened

Siedlisko

Południowe Stany Zjednoczone i Meksyk przez znaczną część Ameryki Środkowej i południe do Paragwaju i północnej Argentyny.

Afryka Subsaharyjska, subkontynent indyjski, Sri Lanka, Indochina, Malezja, Indonezja i Chiny

Zasięg

Lasy deszczowe, otwarte lasy i tereny. Wymaga obecności wody.

Lasy deszczowe, tereny pustynne.

Styl polowania

Łowca i zasadzka drapieżnik. Zatrudnia również unikalną metodę gryzienia tymczasowych kości czaszki między uszami, aby natychmiast zabić ofiarę.

Łodygi zdobycz, Polowanie z drzew.

Dieta

Ich dieta składa się z około 87 gatunków. Obejmuje on kajmany, jelenie, kapibary, tapiry, pekari, psy, lisy, żaby, myszy, ptaki anakondy, bydło, konie, ryby, leniwce, małpy i żółwie itp.

Elands, małpy, gryzonie, gady, płazy, owady, ptaki, lisy, szakale, kuny, gazele, impale, jelenie itp.

Budować

Są duże, muskularne, mają krótkie, mocne nogi. Są grube, mocne i krępe w budowie.

Duże muskularne, krótkie nogi, długie ciało i duża czaszka.

Rozmiar

Długość od nosa do podstawy ogona może wynosić od 1, 2 do 1, 95 m (3, 9 do 6, 4 stopy). Ich ogony są najkrótszymi z dużych kotów o długości od 45 do 75 cm (18 do 30 cali). Rozmiary kotów są różne. Samice są o 10-20% krótsze niż samce. Ich wysokość wynosi 63 do 76 cm (25 do 30 cali).

4, 25 do 6, 25 ft; Ogon, od 3, 5 do 4, 5 stopy

Waga

Od 56 do 96 kg; Może wzrosnąć do 160 kg.

30 do 80 kg; Może wzrosnąć do 100 kg.

Reprodukcja

Jaguars mate przez cały rok, podczas gdy rozmnażanie zwiększa się wraz z ilością dostępnej żywności. Same samice wychowują młode. Okres ciąży trwa około 93-105 dni, a młode rodzą się w 2-4.

Lamparty mogą kojarzyć się przez cały rok; jednak w niektórych miejscach łączą się głównie w styczniu i lutym. Ciąża trwa około 90-105 dni, a młode rodzą się w miocie 2-4.

Młody

Młode młode rodzą się niewidome i zyskują wzrok po dwóch tygodniach. Odstawiają pokarm na trzy miesiące i zaczynają polować około 6 miesięcy. Stają się niezależni w wieku około 2 lat.

Młode rodzą się z zamkniętymi oczami. Mają dłuższe i grubsze futra. Osnowa jest szara z mniej zdefiniowanymi plamami. Zaczynają polować około 3-4 miesięcy.

Mieszańce

Jagupard i Leguar

Leopon, Lipards; Jagupard, Leguar i Pumapard.

Kropki

Większe i mniejsze plamy w kształcie rozetki.

Mniejsze i większe plamy w kształcie rozetki.

Wokalizacja

Wydzieranie się; Growls; purs

Wydzieranie się; Growls

Pazury

Chowane pazury

W pełni wysuwane pazury

Rozróżnianie różnic

Większe i ciemniejsze rozety, grubsze linie i małe plamki pośrodku. Gładkie głowy, krótsze i bardziej krępujące kończyny. Małe czarne kropki w rozetach.

Białe księżyce pod oczami.

Długość życia

12-15 lat w stanie dzikim; 23 lata w niewoli.

15-17 lat w stanie dzikim; 21 lat w niewoli.

Zalecane

Podobne Artykuły

  • popularne porównania: Różnica między archeologiem i antykwariuszem

    Różnica między archeologiem i antykwariuszem

    Kluczowa różnica: archeolog zajmuje się pracami polowymi, które mogą polegać na kopaniu i odnawianiu artefaktów lub obiektów stworzonych przez człowieka, ze starożytnych ruin. Antykwariusze, znani również jako antykwariusz, zajmują się głównie antykami lub rzeczami z przeszłości. Istnieje ważna różnica między archeologiem i antykwariuszem. Najbardziej znaczącą
  • popularne porównania: Różnica między Douchebag i Scumbag

    Różnica między Douchebag i Scumbag

    Kluczowa różnica : zarówno douchebag, jak i scumbag są używane do opisania ofensywnej i nieznośnej osoby. Jednak douchebag jest po prostu odrobinę lepszy od szumowiny. Nikt nie lubi osoby, która jest brudna, niehigieniczna i niekomfortowa. Tak więc naturalnie zdystansowalibyśmy się od takiej osoby lub publicznie uświadomili sobie swoje niesmaczne uczucia i myśli dotyczące tej konkretnej osoby. Douchebag i
  • popularne porównania: Różnica między sekularyzmem a komunalizmem

    Różnica między sekularyzmem a komunalizmem

    Kluczowa różnica : Sekularyzm jest filozofią, która kształtuje jego etykę bez żadnego odniesienia do religii i która promuje rozwój ludzkiej sztuki i nauki. Komunalizm jest podstawą wspólnego życia, dzielenia się dobrami i obowiązkami. Komunalizm jest systemem lub teorią rządu, w której państwo postrzegane jest jako luźna federacja samorządnych społeczności. Jest to system wybor
  • popularne porównania: Różnica między Bachelor of Science i Bachelor of Arts

    Różnica między Bachelor of Science i Bachelor of Arts

    Kluczowa różnica: B.Sc. oznacza Bachelor of Science. Jest to licencjat akademicki, który jest przyznawany po ukończeniu cztero-pięcioletniego programu akademickiego. BA oznacza Bachelor of Arts. Jest to również licencjat akademicki, który jest przyznawany po ukończeniu cztero-pięcioletniego programu artystycznego i literatury akademickiej. Bachelor
  • popularne porównania: Różnica między zagrożonym a zagrożonym

    Różnica między zagrożonym a zagrożonym

    Kluczowa różnica: zagrożone i zagrożone są synonimy. Oba mają na celu zmierzenie się z pewnym niebezpieczeństwem. Te dwa terminy są często używane w odniesieniu do gatunków, których istnienie na naszej planecie jest zagrożone. Zagrożone i zagrożone są dwa terminy, które mają dość podobny charakter. Zasadniczo oznaczaj
  • popularne porównania: Różnica między dziennikiem a dziennikiem

    Różnica między dziennikiem a dziennikiem

    Kluczowa różnica: pamiętnik i dziennik są książkami prowadzącymi dokumentację, ale różnią się w wielu kontekstach, to znaczy dziennik jest autodestrukowanym zapisem, w którym piszemy w naszym upragnionym czasie. Z drugiej strony dziennik jest książeczką rekordową, która ma zostać wykonana przed wymaganym czasem. Słowo Diary pocho
  • popularne porównania: Różnica między mąką kukurydzianą a skrobią kukurydzianą

    Różnica między mąką kukurydzianą a skrobią kukurydzianą

    Kluczowa różnica: mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana to to samo. Są one stosowane do środków zagęszczających. Mąka kukurydziana to pudrowy środek wytwarzany z kukurydzy i występuje w kolorze białym i żółtym. Z drugiej strony, skrobia kukurydziana to inna nazwa mąki kukurydzianej. Proszek jest s
  • popularne porównania: Różnica między atmosferą a środowiskiem

    Różnica między atmosferą a środowiskiem

    Kluczowa różnica: Atmosfera jest definiowana jako pasmo gazów, które otacza powierzchnię ziemi, podczas gdy określenie środowisko odnosi się do wszystkich żywych i nieżywych rzeczy, które występują i tworzą całość otaczających warunków. Ekosystem Ziemi składa się z biosfery, hydrosfery, litosfery i atmosfery. Atmosferę można zde
  • popularne porównania: Różnica między klimatem a porą roku

    Różnica między klimatem a porą roku

    Kluczowa różnica: klimat to średnie warunki, które są oczekiwane w pewnym miejscu przez wiele lat. Sezon jest jedną z czterech okresów w roku: wiosną, latem, jesienią i zimą. Klimat i pora roku to dwa słowa, które często słyszymy w meteorologii. Sezon i klimat są od siebie zupełnie odmienne. Główną różnicą

Wybór Redakcji

Różnica między Micromax A116 i XOLO X1000

Kluczowa różnica: Micromax A116 Canvas HD jest następcą bardzo popularnego Micromax A110 Canvas 2 i jest lepszy niż jego poprzednik pod każdym względem. Posiada 5-calowy wyświetlacz o rozdzielczości 720 x 1280 pikseli. Działa na czterordzeniowym Cortex-A7 1.2 GHz i 1 GB pamięci RAM. XOLO x1000 to smartfon oparty na procesorze Intel działający na jednordzeniowym procesorze Intel Atom Z2480. Technologia